Mikulás, azaz Szent Miklós napja - De kicsoda a Télapó?

2010. december 6., hétfő

Szőnyi Zoltán: Pattanj Pajtás, Pattanj Palkó

Szent Miklós - ReKreációPattanj Pajtás, Pattanj Palkó
Nézd már nyílik ám az ajtó.
Kinn pelyhekben hull a hó,
S itt van, itt a Télapó!

Meg-megrázza ősz szakállát,
Puttony nyomja széles vállát.
Benne, dió, mogyoró,
Itt van, itt a Télapó!

Oly fehér a rét, a róna,
Mintha porcukorból volna,
Nagy pelyhekben hull a hó,
Csakhogy itt vagy, Télapó.

Az én gyerekem legalább 3 hete várja. Úton, útfélen, éjjel-nappal emlegetve. :) Ma meg pláne ez a fő beszédtéma, hisz rengeteg csomagot hozott tegnap…
De mégis kicsoda is ez a Mikulás? A Télapó? Mivel megintcsak képzavar él bennem ezzel kapcsolatban, hisz az amerikai filmekben például a Mikulásnak öltözött kövér ipse Szenteste mászik, s szorul rendre a kéménybe, a gyerekeknek ajándékot vive, akik pedig Karácsony reggelén, pizsamában nyitogatják ajándékcsomagjaikat… No de az nem Karácsonyapó?
Hogy tehetném helyre ezeket a dolgokat? Írok róla egy blogbejegyzést! :)
Szent Miklós a 3. században élt, Myra püspöke volt, ami Lycia római provinciában, Kis Ázsiának félszigetszerű tartományában volt, a mai Törökország területén található. 343. december 6-án távozott el az élők sorából. A tengerészek, kereskedők, illatszerészek, gyógyszerészek, zálogházak, gyermekek és diákok védőszentje Oroszországban, Görögországban és Szerbiában. Magyarországon a pálinkafőzők és Kecskemét városvédőszentje. :)
245 és 270 között született, Patara-ban, Kis-Ázsiában. 19 évesen szentelték pappá. Egy ideig a Sion kolostor apátja volt. Örökségét szétosztotta a szegények között. Segítette a gyerekeket, ezért szentnek tartották. Több mítosz kapcsolódik a nevéhez.
Legismertebb történet szerint legendája onnan ered, hogy egy szegény ember három lányán segített, megmentette őket az elszegényedéstől, s a prostitúciótól. Az apjuknak ugyanis nem volt elegendő pénze a hozományra, s anélkül hajadonok maradtak volna. A püspök elhatározta, hogy segít nekik, de ezt névtelenül szerette volna megtenni, mert nem várt cserébe köszönetet. Ezért három különböző éjszaka tett egy-egy aranyerszényt a szegény apa ablakába. Az apa az utolsó alkalommal kileste, így jótéteménye nem maradt titokban. Amikor az hálát akart rebegni neki, azt mondta, hogy egyedül Istennek tartozik köszönettel. Így terjedt el híre, s az egyházban ünnepelt névnapja a 19. században külön kis ünneppé alakult, amikor jócselekedete emlékére a Mikulás a kitisztított csizmácskákba szaloncukrot, déli gyümölcsöket tesz piros zsákocskában.
Régen eleink ezen a napon jelmezes játékokat, ún. alakoskodást tartottak. Magyarországi eredete nem ismert, de a 18. század végén már tiltották. Ez sváb befolyásra enged következtetni, de csak annyi bizonyos, hogy nyugatról származó szokás. A tiltás oka az volt, hogy nem a szerető Miklóst mutatta be, hanem egy krampuszszerű lény ijesztgette láncot csörgetve a gyerekeket, s egyúttal jutalmazott is. Egyes feltételezések szerint a germán Odin kettős: jutalmazó és büntető alakjának továbbgondolása. Az alakoskodás a 20. század végén tűnt el.
A ma ismert Mikulás képe a polgárosodással együtt jelent meg a 19. század végén. Maga a csokimikulás 1934-től létezik Magyarországon.
Magyarországon december 5-én éjjel, névnapja hajnalán tölti meg a gyerekek kiscsizmáját mikuláscsomaggal vagy virgáccsal, attól függően, hogy előző évben hogyan viselkedtek. Alakja a Télapóval a két világháború közt fonódott össze, akkor kialakult elnevezés, s manapság, mint a Mikulás szinonimájaként használatos. Mikulás elnevezés a Miklós szlovák változatából ered. Szintén szinonima, s 30-40 évvel későbbi elnevezés, mint a Télapó. Régen „szálláshelye” nem a földön volt, hanem a Mennyben. Onnan figyelte a gyerekek cselekedeteit. Segítői pedig angyalok és ördögfiak, krampuszok voltak. A globalizáció hatására szálláshelye „átkerült” a földre, pontosabban Lappföldre, s rénszarvas vontatta szánon jár. Legalábbis Európában, főképp nyugaton. Mára alakja erősen elüzletiesedett.
A világ különböző helyein rendre más néven emlegetik, s más szokáskör tartozik hozzá:
· Magyarországon: Mikulás, Télapó
· Lengyelországban a Mikołaj látogatja meg a gyerekeket.
· Angliában: Father Christmas, Karácsonyapó
· Németországban: Weihnachtsmann (Karácsonyapó), Nikolaus
· Franciaországban: Père Noël
· Dániában: Sinter Klaas, Julemand, a Karácsonyember látogat és Grönlandon lakik.
· Hollandiában: Kerstman, Sinterklaas, röviden:Sint ”-nek nevezett Mikulás fehér lovon jár.
· Finnországban: Joulu Pukki Az „igazi” Télapó, Joulupukki Lappföldön lakik.
· Norvégiában: Julenissen
· Svédországban: Jultomten manó hozza az ajándékokat
· Oroszországban: Gyed Moroz, azaz Fagy Apó, illetve a Fagyok Nagyapja ajándékoz, akit Oroszország és Moszkva védőszentje, Szent Miklós helyett ünnepelnek. Ő Babuskával és unokájával Sznyegurocskával (Hóleány) jár és újév napján hoz ajándékokat.
· A spanyol kisgyerekek a napkeleti bölcsektől (Háromkirályok: Los Reyes Magos) várják az ajándékot.
· Baszkföldön: Olentzero
· Portugáliában ilyenkor Télapó és Karácsonyapó is dolgozik.
· Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale, egy nő az ajándékozó.
· Marokkóban: Black Peter
· Amerikában és Kanadában: Santa Claus, karácsonyi ajándékozó Mikulás és az Északi-sarkon él. Munkáját manók segítik. Karácsony hajnalán jár, sütit eszik, az amerikai filmekből ismert módon.
· Brazíliában, Peruban és Spanyolországban: Papá Noel
· Mexikóban, Costa Ricában és Kolumbiában a Jézuska (El Nino) veszi az ajándékokat
· Kínában: Sengtan Laozsen
· Japánban: Santa-szan*

*Wikipedia – a Forrás :)

Életéről további információkat itt olvashatsz: Mikulásbirodalom
Jótéteményei további legendáiról itt olvashatsz: Szent Miklós - Wikipedia

Kép forrása: http://turistautak.hu/poi.php?id=61405

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...