Jó hír

2010. november 2., kedd

Rekreáció - VarrásSzerethet engem a jóisten, mert szerencsés kimenetelű volt az a pechsorozat, amiről a múltkor írtam. Se a lábujjaim nem törtek végül el, bár egy napig azért nem mozogtak, s fájt is. Valamint a varrógépem sem lett totálkáros. Igaz a burkolat sérült, a gépet nem tudom visszatenni az alsó, műanyag burkolatba, mert a kis műanyag kiszögellések, amin az egyik oldalt a gép állt, rendre letörtek. Egy fém sarokpöcök meg nem, ami meg épp akadálya annak, hogy vízszintbe helyezve beletegyem. De azért ez is javítható. Kis fém pöcköket fogok csavarozni a helyükre, s aztán arra a gépet, hogy megálljon benne. Az orsózónál szintén a műanyag burkolat repedt meg, de ragasztható, s a mechanika nem sérült. Szépen varr, működik, úgy, mint eddig. Egyedül a lámpa, ami az ütés javát kapta, nem müxik. Törés nem látszik, izzó ép, lehet, hogy csak kontakt hiba. De ez legyen a legnagyobb baja! Majd, ha telik rá, akkor megy szervízbe. De amíg más baja nincs, addig még nem sietős. Nagy mák, hogy ez egy régi gép, - egy két részét kivéve - tömör öntöttvas. Ahol műanyag, ott is félujjnyi vastag a burkolat. Szóval nem sajnálták bele az anyagot. :) Ha egy új, könnyű, csupa-műanyag gépem lenne, akkor már hantolhatnám a ripityára tört darabjait. Szóval jó az öreg a háznál! :D Régi is, mostmár csúnya is, de az enyém, s szeretem. :)

Kép forrása: http://www.redbubble.com/people/utherpen/art/3246656-5-vintage-sewing-machine

5 megjegyzés:

stiglinc írta... 2010. november 2. 19:02

Ennek örülök!
Nekem is egy kb. 40 éves varrógépem van és még mindig működik (annyira, amennyire nekem kell:-).
A lámpában próbálj meg égőt cserélni, hátha azzal is megoldódik a probléma.

Hencsilli írta... 2010. november 2. 19:23

Örülök,hogy életben maradt a géped és a te alkatrészeid is:D Az én Csajkám 36 éves lesz jövőre, de még bírja a csajszi:) A lámpa nekem is kontakthibás, de ha megbögdösöm akkor egy darabig jó.
Életében először augusztusban volt szervízben, szerintem jót tett neki. Addig is működött, meg olajoztam,takarítottam,törődtem vele- azért ennyi év után ráfért egy generál:)

Skippo írta... 2010. november 2. 21:33

Köszönöm a tanácsokat. :) Én nem régóta varrok (újfent), s nem igazán értek a varrógépekhez. Papírja már akkor sem volt, amikor kaptuk. Egyszer volt szervízben, kb. 10 éve. Akkor varrtam vele egy kicsit, aztán évekig állt. Tisztogatni szoktam, de olajozni nem. Biztos nem használ neki. Bár én nem látom, hogy mintha kérné. De biztos nincs hozzá szemem! :) Igaz, ha havonta-kéthavonta varrtam vele egy kicsit, sokat mondok! Egyébként - tudom nagyon amatőr dolog, no de, nem tagadom, az vagyok :) - megkérdezném, hátha tudtok segíteni, mert már régóta meg akartam valakitől kérdezni: hol kell olajozgatni? A forgó részeknél? Meg milyen gyakran, hány cseppet? Előre is köszi! :)

stiglinc írta... 2010. november 6. 18:37

Látom, nálam hozzáértőbb nem válaszolt az olajozós kérdésedre, akkor majd én. Az a baj, hogy a papírok nálam is hiányoznak és ezért én csak "érzésre" szoktam pötyögtetni az olajat ide-oda...
Az enyém hátrahajtható az alapdobozról és ilyenkor hozzáférek az alsó mozgó alkatrészekhez. Először egy rövidre nyírt ecsettel kipucolgatom a szöszöket, majd minden olyan helyre cseppentek egy cseppet, ahol mozgó-forgó fém alkatrészt látok. Persze, az alsó orsótartó közelében nem, nehogy olajos legyen a cérna. Aztán visszaállítom a dobozára és egy csavart kicsavarva leveszem a tetejét is, és a pucolást, olajozást hasonlóan elvégzem. Az enyémet akkor kell pucolni és olajozni, amikor hangja "kattogóssá" válik. Remélem tudod hasznáni a leírtakat, bár a tiedet valószínűleg máshogy kell szétszedni. Olajozás után érdemes varrni vele valami hulladékrongyon egy kicsit, hogy a felesleges olaj arra folyjon:-)

Skippo írta... 2010. november 7. 12:07

Köszönöm, tökéletes, s használható tanács. Számomra nálad hozzáértőbb nem is kell! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...