A várakozás időszaka

2010. november 30., kedd

Régi-új néprajz, vagy „hagyomány”-szenvedélyemnek továbbra is hódolva: megint kicsit lemaradva emlegetném fel a karácsonyi ünnepkört, amibe éppen beleléptünk. :)
Régen a Márton napi vacsora volt az utolsó mulatság az adventi böjtöt megelőzően. Azonban a 19. században széles körben elterjedt a korábban csak arisztokrácia által űzött bálozás. Tél a bálok időszaka. A báli szezont Erzsébet napjához kötődő jótékony célú táncos összejövetelek nyitják, ami Katalin napon, szalagavatókon és Szilveszteren át a télbúcsúztató farsangig tart.

S megragadnám az alkalmat, hogy báli kiegészítőként a következőket ajánljam. :)

A reklám helye után…
Igazán nem ReKreáció - Adventis a báli szezonról szeretnék írni, mert máris itt az Advent, ami viszont már nem a tánc, hanem a testi és lelki ráhangolódás, a Megváltó születését előkészítő, várakozás időszaka. Advent, azaz „eljövetel”, az „adventus Domini”, „Úr eljövetele” rövidítéséből származik, s a karácsonyt megelőző negyedik, azaz Szent András napjához legközelebb álló vasárnap veszi kezdetét, a 4. század óta. /Két napja kezdődött. :)/
A karácsonyi ünnepkör kezdete, mely január 6-ig tart, vízkeresztig. /Vagy amit akartok?! :)/
Első vasárnapja az egyházi év kezdete is. Advent négy hete a keresztény egyház egyik legnagyobb ünnepére való testi és lelki felkészülés ideje, régen a katolikusoknál hozzátartoztak a hajnali misék, azaz a roráték. Ekkor még a böjt időszaka is volt. Tiltott volt a zajos mulatság és lakodalom. Néhol szokás volt a Szentcsalád-járás, amikor a hívek egy Szent Családot ábrázoló képet hordanak házról házra, jelképezvén Szűz Mária és Szent József szálláskeresését Betlehemben. Csoportok szerveződnek, elkezdik felkészülésüket a betlehemesek.
A 19.-20. század óta szép szokás adventi koszorú készítése, körbe kötött fenyőágakból, amelyen elhelyezett négy gyertya Advent négy hetének szimbóluma. Minden vasárnap meggyújtanak rajta egy újabb gyertyát, mely a Jézusra várakozó emberekben növekvő fényt szimbolizálja. Ősét 1839-ben készítette el Johann H. Wichern, német, evangélikus lelkész, aki december 1-jén egy világításra használatos, felfüggesztett szekérkerékre 23 gyertyát helyezett, s minden nap meggyújtott közülük egy újabbat karácsonyig. Ez egyszerűsödött le később a négygyertyás verzióra.
A katolikus liturgiában az adventi koszorú gyertyáinak színe három lila és egy rózsaszín, melyek jelentéssel bírnak, amik egy-egy személyt, vagy közösséget és fogalmat jelölnek.
Az első három lila gyertya szimbolizálja a bűnbánatot és a lelki előkészületet, melyek jelentése rendre*:
- Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
- zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás, bronzvasárnap gyújtjuk (remény);
- Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez, aranyvasárnap gyújtjuk (szeretet);
A rózsaszíné:
- Szűz Mária – aki megszülte a Fiút, ezüstvasárnap gyújtjuk (öröm).
Az ezotériában az ibolyaszín a spiritualitás, az ezoterikus képességek színe, míg a rózsaszín az örömöt, a szeretetet, és a boldogságot jelképezi.**
Nem katolikusoknak is érdemes a gyertyagyújtás közben elgondolkozni kicsit ezeken a fogalomkörökön.
Tehát ez az elmúlt vasárnap a hitről szólt. Van hited? Mit hiszünk, gondolunk a Karácsonyról?
A következő témája a remény. Vannak álmaid? Hiszel, reménykedsz a megvalósulásukban? Teszel érte? Milyen karácsonyi ajándékban reménykedsz? :)
Ezüstvasárnap az örömé. Érdemes számbavenni szeretteinket, s végiggondolni, hogy milyen ajándéknak örülnének, hisz ilyenkor még nem késő beszerezni, ha eddig még nem tettük meg. Nem muszáj tárgyiasult dolgokat ajándékozni! Pláne, ha nincsenek meg hozzá az anyagi kereteid. Lehet az akár egy szép gondolat is, egy jó vers, egy kellemes beszélgetés, vagy akár csak egy kedves mosoly egy idegenre. A legnagyobb ajándék amit a másiknak adhatsz, az a tiszta figyelmed. Ajándékozd meg a szeretteidet közös élménnyel! S most sem kell a legdrágábbakra gondolni! Főzz egy jó vacsorát, engedj egy forró fürdőt a párodnak, stb.
Készíts hosszantartó, akár egész éves ajándékot, mondjuk egy tizenkét darabos kuponfüzetet, melyből havonta egy váltható be! Hogy mit tartalmazzon, azt rád bízom!
Ötletnek, amik szinte semmibe nem kerülnek:
- január: közös szánkózás, hócsata;
- február: forró fürdő és masszázs / forrócsokizás;
- március: közös sütisütés;
- április: közös tojásfestés, tojáskeresés;
- május: kirándulás, virágkoszorú készítés;
- június: kerti sütögetés, szalonnasütés;
- július: közös pancsolás, akár a kerti slag alatt;
- augusztus: csillaghullás lesés;
- szeptember: piknik;
- október: gombászás;
- november: olvassatok fel egymásnak verseket, vagy vicceket, vagy társasozzatok végig egy estét;
- december: közös képeslap-, ajándékgyártás.
Aranyvasárnap jobb esetben már a szeretet jegyében telik, s nem az utolsó percre hagyott ajándékok után szaladgálva. Érdemes végiggondolni, hogy hogyan van jelen az életünkben a szeretet, s belesütni egy finom sütibe, amivel aztán majd jól belakik a család a fa alatt, amikor már a szentestei lakoma után, az ajándékok átnyújtását követően, fellélegezve, jóleső érzéssel, megérdemelten nyúlunk ki. :) Alig várom azt a felszakadó sóhajt! :)))

Forrás:
*Wikipédia Advent
**Nők Lapja Café Advent

Kép forrása:
http://www.cityfood.com/media/resampled/articleElement/137/resampled_victorian%20noel.jpg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...