Segítsünk együtt

2011. február 28., hétfő megjegyzés (0)



Lidércke kezdeményezésére elindult egy kézműves összefogás, hogy egy kis - tőlünk telhető - segítséget nyújtsunk egy nehéz helyzetbe került négy gyermekes családnak. Több általunk készített tárgy került felajánlásra, s a belőlük befolyt összeg egyből a család számlájára kerül utalásra. Kérlek nézzetek körül a blogon a felajánlott tárgyak közt, s - ha lehetőségetek van - Ti is segítsetek valamilyen úton-módon! Az általam felajánlott tárgy:
ReKreáció - Horgolt hajpántA képre kattintva a Lidércke blogján lévő aukcióhoz kerülsz!Skippo

Nemezelés

2011. február 18., péntek megjegyzés (0)



Már ígértem, hogy írok a nemezelési tapasztalataimról. Azóta Vacskamati is írt róla egy posztot. Tény, hogy nagyon jó kis újrahasznosítási módszer, de a technika alkalmazható akár új, általad készített horgolt, vagy kötött tárgyon is. Persze ilyenkor az eredetinél nagyobbat kell készíteni 25-35 %-kal, mert legalább ennyit fog zsugorodni. (Itt található egy videó az Etsy-ről, ahol work in progress-ben mutatja be az alkotó (Vanessa), hogy hogyan csinál a horgolt kiscipőből nemezelt cipőcskét.)
A lényeg az alapanyag. Én csak 100 %-os tisztaságú gyapjúval kísérleteztem. (Turkálókban könnyedén lehet ilyeneket lelni!) A birkagyapjúval vannak jobb tapasztalataim.ReKreáció - NemezelésA kasmír (ami kecskeszőrből van), s alapból nagyon-nagyon finom, s kényes kelme, ha lehet még finomabb, puhább lett, s így már nyugodt szívvel mosható gépben, s nem csak gyapjú mosószerrel a jövőben is, hisz már nem kell félni – mint alapesetben -, hogy összemegy. Mert alapból nagyon hajlamos rá! De jó hír, hogy a nemezelést követően már nem zsugorodik tovább. A nemezelés hatására (a nedvesség, hő-és mechanikai hatásra) a kibolyhosodott szálak szépen összetömörödnek, filcesednek. Magyarán összemegy a pulóver. A (kézi) nemezelés ugyanezen elv alapján működő technika. Addig gyúrják, nyújtják a gyapjút, míg annak szálai szépen össze nem tapadnak, s össze nem áll egy vastagabb filclappá. Mivel itt már eleve feldolgozott gyapjúval, gyapjúfonálból (általában gépi kötéssel) készített pulóverekkel dolgozunk tovább, így ezek a darabok az eljárás hatására elvékonyodnak, s zsugorodnak. Vékony filccé állnak össze.
Méréseim alapján a gyapjú olyan 65-70 %-nyira ment össze, a kasmír ennél kicsit kevésbé. Ha kíváncsi vagy rá, s ki szeretnéd kísérletezni, hogy milyen hőfokon, milyen módszerrel, melyik típusú alapanyag hogyan viselkedik, akkor egyszerű dolgod van, csak előtte, s utána is le kell mérni bizonyos részét (pl. ujja hosszát), s az utána mértet elosztani az előtte mérttel, így megkapod, hogy hány %-nyira ment össze.
Az eljárás menete, ahogy én csináltam, benne egy-két baki, amit Ti már NE kövessetek el /Kövessétek el a sajátjaitokat! :)/:
- Lehet kézzel is, de véleményem szerint – hatékonyabb, s kevésbé fárasztó, ha mosógéppel csináljuk.
- Erre a leírásra hallgatva egy régi farmert tettem mellé, ami már nem ereszti a színét, hogy az tovább dörzsölje, s 60 fokon kimostam, csak gyapjú mosószerrel. Elsőre nem voltam elégedett az eredménnyel. Nem gyapjú mosószert kellett volna használnom, hisz az épp véd a zsugorodástól. Valamint, mivel nem tettem párnahuzatba (mosózsákba), minden csupa-csupa szösz volt.
- Így második nekifutásra először beáztattam, s mosószappannal alaposan beszappanoztam őket. Kicsit kefélgetve közben, rövid szőrű kefét használva. Már a kezem közt éreztem, hogy húzódik össze.
- Majd sima mosószert adva az alaposan beszappanozott, párnahuzatba kötött cucchoz ment mégegy kört 60 fokon. Én nem mertem magasabb hőfokot beállítani, bár, ha másodjára nem hozta volna azt a minőséget, amivel már elégedett voltam, lehet megkockáztatom… (Mint olvasom, mások bátrabban, magasabb hőfokon - 90-95 fok-on - is dolgoztak már.)
- Fektetve megszárítottam őket.
Érdekes, hogy Vacskamati azt írja, hogy a bolyhokat előzetesen érdemes leszedni. Én úgy tudom, hogy épp ki kell bolyhosítani (ruhakefével, kisállatkefével) a gyapjút, hogy aztán a szétnyílt szálak közé jutva a szappan szépen összetapassza, s így áll össze, tömörödik a gyapjú nemezzé. De akinek helyes információi vannak ezzel kapcsolatosan, az kérem írja meg kommentben! Bár a nagyobb göböktől tényleg jobb rövid úton megszabadulni.
Van még egy jó tanács Vacskamati posztjában, amit érdemes lehet még megfontolni: mielőtt zsugorítjuk a pulóvereket, érdemes kibontani a varrásaikat, mert a nemezelést követően, már lehetetlen lesz. Én erre nem gondoltam. Igaz a varrástól cakkos szegélyt ígyis-úgyis levágtam volna. Bár a szabást megkönnyítheti… Én egyben mostam, s aztán vágtam széjjel, s vágtam le róla a varrott szegélyt. Kinek mi válik be?!
Skippo

Bálint nap

2011. február 14., hétfő megjegyzés (0)



ReKreáció - Bálint-napA mai napon Szent Bálint-napját ünnepeljük. Nem Valentin-napot, mint az angolszászok! Bálint a latin eredetű angolszász Valentin magyar megfelelője. A Bálint név kialakulása az m1 szerint Valentin cirill betűs nevének magyar olvasatából eredeztethető. (A B a cirillben V-nek felel meg.) Így lett először Balent, majd később Bálint.
Szokás nevezni a szerelmesek napjának is. Hagyományai – mint a legtöbb katolikus ünnepé, ókori eredetre nyúlik vissza. Az ókori Rómában két pásztorünnepet is ültek február idusán, Pán és Lupercalia tiszteletére. Ezek termékenységi ünnepek voltak. Valamint ekkor ünnepelték a hajadon leányok – szerelmi jóslatokkal – Junót (Jupiter főisten feleségét), a házasság pártfogóját.
Szent Bálint a szerelmesek, epilepsziások és lelkibetegek szentje, a 14. században vált a jegyesek, fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. Az ókori Rómában több, megközelítőleg három Valentinus nevű keresztény mártír is létezett. Leggyakrabban Interamna püspökével azonosítják, de pontos kiléte nem ismert. A Valentinus név népszerű családnévnek számított az antik birodalomban, mivel jelentése „erős, egészséges”.
Valentinus keresztény házasságkötéseket celebrált. Azt tartották, hogy ezek a frigyek jó csillagzat alatt születtek. A római katonákat is kiházasította, akiknek akkoriban tiltott volt a nősülés. Valószínűleg ezért tartoztatták le. A Valentin-napi hagyományokat (üzenetküldést) onnan eredeztetik, hogy a mítosz szerint a püspök Vantinus meggyógyította a börtönőr vak leányát. Februrár 14-i kivégzése előtt egy üzenetet küldött a leánynak, melyet „A Te Valentinod”-ként írt alá. A virágadás szokását pedig azzal magyarázzák, hogy a hálás ifjú jegyesek kertjük virágaival köszöntötték fel egymást a szertartáskor. Ez eredeztethető abból a római szokásból, mely szerint Junó napján a férjek virágot vittek feleségeiknek.
A római liturgiában 1970 óta már nem Szent Bálintot ünnepelik, mivel történelmileg nem bizonyítható az eredete. Azóta ez a nap a szent testvérpár, Konstantin-Cirill és Szent Metód ünnepe.
Elsősorban kapitalista megfontolások miatt – virágüzletek népszerűsítése végett – hozták vissza reklámok segítségével a köztudatba, s terjesztették el világszerte. E napon ugyanis hagyomány, hogy a szerelmesek megajándékozzák egymást. Ezért is visszatetsző sokak szemében, mert jó marketingfogás.
Magyarországon a betelepített svábok közt volt igen népszerű Szent Bálint, templomaikban is gyakran ábrázolták. Bólyban ma is található egy Szent Bálint kápolna. De a Bálint név már a középkorban is népszerű (1522-ben a legkedveltebb szegedi) keresztnévnek számított, s akkoriban általában keresztény nevet választottak a gyermekeknek. Ebből lehet következtetni rá, hogy Bálint már a német betelepítéseket megelőzően is ismert szent volt hazánkban. Az Érdy-kódexben olvashatóak alapján az epilepsziások viseltek a nyakukban ún. Bálint-keresztet, „frászkeresztet”, hogy megvédje őket a „nyavalyatörés” ellen.
Az e naphoz kötődő népszokások hasonlóak Szent András napjához köthetőekhez, böjt, dologtilalom, szerelmi jóslások. Időt is jósoltak a mai napi időjárásból: ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, jó termés várható. Népi megfigyelések úgy tartják, hogy a verebek is e napon választanak párt, valamint a tavasz hírnökei, a vadgalambok is ekkor térnek vissza. /A maiak már el se mennek. :(/ Több helyütt, pl. Mindszenten ezért szokás megetetni a (vad) madarakat. De a termés, elsősorban a szőlő védelméhez is köthetők népszokások: Cserszegtomajban, ha a gazda napfelkelte előtt megkerüli a birtokát, akkor az védve lesz a tolvajok és madarak ellen. Balatongyörökön ezokból metszik meg a szőlőültetvény négy sarkában a tőkéket.
Magyarországon elfeledett ünnepét a rendszerváltás után – az addig tiltott amerikai hatásra – élesztették újjá.

Forrás:
Wikipédia – Bálint-nap
Wikipédia – Szent Bálint
Harmonet – Bálint nap

Kép forrása: http://fun-gallery.com/pictures/cute-and-cuddly/children-kiss-2269/

Skippo

SzüNet vége

megjegyzés (0)


ReKreáció - BetegségMint azt a Facebook-on, s a hírlevélben írtam, tartottam egy kis szünetet. Ami azért kellett, s annak indult, hogy összekaparjam magam maradványaimból a megsemmisítő vizsgaidőszak után. Nahát ez nem jött be! Ugyanis a dolgosnak szánt szünet kényszerpihenővé vált betegségek okán. :( Még most is eléggé ki vagyok nyúlva, mert alaposan legyengült a szervezetem, s a közérzetem is elég pocsék. Azért próbálom a – kissé kitolódott – terveimet megvalósítani. Drukkoljatok! :)


Skippo

Kép forrása: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2008/12/25/article-0-02E3FDA8000005DC-450_468x472.jpg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...