Idő- és férjjóslás :)

2010. november 30., kedd megjegyzés (0)

November utolsó napjait éljük. A római „novem” szóból származik, ami jelentése: kilenc, mely az év kilencedik hónapjára utal. Az évszak utolsó hónapja, őszutó, katolikusoknál Szent András hava, régen a köznyelvben a beszédes Disznótor hava nevet viselte, a székely-magyar naptár pedig az Enyészet havaként tartja számon. Már befejeződtek a betakarítások, s a ködös, csapadékos idő után megérkeznek a varjak, s az első hó. A téljósló megfigyelések időszaka. Ilyenek a következők:
„- ha Mindenszentek napján hó esik, nem olvad el márciusig;
- ha Mindenszentek napja nedves, lágy telet várhatunk, ha pedig száraz, úgy kemény tél következik;
- Márton olykor fehér lovon jár;
- ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál;
-Szent Erzsébet napja, tél erejét szabja. Ha az Örzsébet a "hópendelyét" alaposabban megrázta, abból enyhe decemberre és lágy télidőre következtettek;
- ha Katalin kopog, a Karácsony locsog;
- amilyen Katalin napja, olyan a január, amilyen a következő nap, olyan a február.”*
/Milyen is volt? :)/

Még népi mondóka is szól róla:
„Ködös Márton után
Enyhe telet várhatsz,
Havas Márton után
Farkast soká láthatsz.
Szent Erzsébet-napja
Tél elejét szabja,
Az András-napi hó
A vetésnek nem jó.”*

A 100 éves naptár szerint hosszú és kemény télre számíthatunk, ha a madarak ősszel „feltankolnak”, kövérek, ha sok a makk és a keménymagú gyümölcs, ha október hideg és viharos, és ha november száraz, nem fagyos. Ezek szerint nem sok jó kecsegtet bennünket… :)

De nem csak az időt jósolták eleink, hanem arra is kíváncsiak voltak a lányok és legények, mikor, s kivel kötnek házasságot. Katalin napjához is kapcsolódnak férjjósló babonák. Ha a lányok gyümölcsfaágat, ún. Katalin ágat állítanak a vízbe és az karácsonyra kihajt, akkor közeleg a menyegző. A legények, ha e napon böjtölnek, akkor álmukban megláthatják a jövendőbelijüket. Számos vidéken Katalin nap dologtiltó, azaz az ekék nem szántanak, a malmok nem őrölnek, kenyeret nem sütnek.
De november 30., András, azaz a beszédes „disznóölő” napja is hasonló „bolondságokkal” telt anno. A Művészeti suliban - mint már itt utaltam rá - mi is főztünk fiúnevekkel töltött gombócot, mely azt mutatta meg, hogy hogy fogják hívni a jövendőbeli férjed. Amelyik nevű gömböc először tempózott fel a víz színére... Na ebben nem vettem részt. De öntöttem ólmot, ami öntvénye meg a jövendőbeli foglalkozására utal. Az enyém eredményére sajnos már nem igazán emlékszem… Talán meg sem tudtuk fejteni, mert csak egy massza lett. :) /Valahol talán még megvan?!/ Viszont élénken él bennem, hogy a művtöri tanárnőmnek virágcsokorhoz volt hasonlatos, s tényleg kertész a férje. :)
A régi lányok viszont még több praktikát is bevetettek, például ha a párna alá rejtettek férfi ruhaneműt, akkor jósálomban jelent meg a jövendőbeli vőlegény képe. Mondás volt: „Aki böjtöl András napján, Vőlegényt lát iccakáján.” Lefekvéskor mondták :”Ágyláb, léplek Szent András kérlek, mondd meg, hogy ki lesz férjem!”
Vagy, ha a disznóólat megrugdalva a cucu visszaköszönvén röfögött, a röffentések száma jelezte, hogy hány évig marad még pártában a leányzó. A Zemplénben még annak is külön jelentése volt, hogy milyen korú disznó szólt. Ha anyadisznó röffent először az özvegyet jelzett, ha malacka, akkor legényt. De még a zsindelyes ház ereszét is megrázták, s a kötényükbe hulló magokból jósoltak a következő szerint: „Ha a lány kötényébe búzamag hull, jómódú legény veszi feleségül, ha rozsmag, akkor szegény legény lesz a férje, ha pondró hull bele a zsúpszalmából, még a következő évben teherbe esik”**
De még bizony a trágyadombra se röstelltek felmászni, hogy kifüleljék merről ugat a kutya, mert a vőlegény is arról várható.
Szóval hajadonok hajrá! Itt az egész nap, no meg az éjszaka a hasonló praktikákra. Az idei – Márton, Zemplénben inkább András „bírálta” - újbort is meg lehet hozzá kóstolni! ;)

Nektek hogy telt a november? :)))

Forrás:
*Szoboszló Képeskönyve
**Magyar Néprajz Lexikon

Kép forrása:
http://www.pink.hu/data/cikk/2/1/96/12/cikk_2019612/alom_490X370.jpg

A várakozás időszaka

megjegyzés (0)

Régi-új néprajz, vagy „hagyomány”-szenvedélyemnek továbbra is hódolva: megint kicsit lemaradva emlegetném fel a karácsonyi ünnepkört, amibe éppen beleléptünk. :)
Régen a Márton napi vacsora volt az utolsó mulatság az adventi böjtöt megelőzően. Azonban a 19. században széles körben elterjedt a korábban csak arisztokrácia által űzött bálozás. Tél a bálok időszaka. A báli szezont Erzsébet napjához kötődő jótékony célú táncos összejövetelek nyitják, ami Katalin napon, szalagavatókon és Szilveszteren át a télbúcsúztató farsangig tart.

S megragadnám az alkalmat, hogy báli kiegészítőként a következőket ajánljam. :)

A reklám helye után…
Igazán nem ReKreáció - Adventis a báli szezonról szeretnék írni, mert máris itt az Advent, ami viszont már nem a tánc, hanem a testi és lelki ráhangolódás, a Megváltó születését előkészítő, várakozás időszaka. Advent, azaz „eljövetel”, az „adventus Domini”, „Úr eljövetele” rövidítéséből származik, s a karácsonyt megelőző negyedik, azaz Szent András napjához legközelebb álló vasárnap veszi kezdetét, a 4. század óta. /Két napja kezdődött. :)/
A karácsonyi ünnepkör kezdete, mely január 6-ig tart, vízkeresztig. /Vagy amit akartok?! :)/
Első vasárnapja az egyházi év kezdete is. Advent négy hete a keresztény egyház egyik legnagyobb ünnepére való testi és lelki felkészülés ideje, régen a katolikusoknál hozzátartoztak a hajnali misék, azaz a roráték. Ekkor még a böjt időszaka is volt. Tiltott volt a zajos mulatság és lakodalom. Néhol szokás volt a Szentcsalád-járás, amikor a hívek egy Szent Családot ábrázoló képet hordanak házról házra, jelképezvén Szűz Mária és Szent József szálláskeresését Betlehemben. Csoportok szerveződnek, elkezdik felkészülésüket a betlehemesek.
A 19.-20. század óta szép szokás adventi koszorú készítése, körbe kötött fenyőágakból, amelyen elhelyezett négy gyertya Advent négy hetének szimbóluma. Minden vasárnap meggyújtanak rajta egy újabb gyertyát, mely a Jézusra várakozó emberekben növekvő fényt szimbolizálja. Ősét 1839-ben készítette el Johann H. Wichern, német, evangélikus lelkész, aki december 1-jén egy világításra használatos, felfüggesztett szekérkerékre 23 gyertyát helyezett, s minden nap meggyújtott közülük egy újabbat karácsonyig. Ez egyszerűsödött le később a négygyertyás verzióra.
A katolikus liturgiában az adventi koszorú gyertyáinak színe három lila és egy rózsaszín, melyek jelentéssel bírnak, amik egy-egy személyt, vagy közösséget és fogalmat jelölnek.
Az első három lila gyertya szimbolizálja a bűnbánatot és a lelki előkészületet, melyek jelentése rendre*:
- Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
- zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás, bronzvasárnap gyújtjuk (remény);
- Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez, aranyvasárnap gyújtjuk (szeretet);
A rózsaszíné:
- Szűz Mária – aki megszülte a Fiút, ezüstvasárnap gyújtjuk (öröm).
Az ezotériában az ibolyaszín a spiritualitás, az ezoterikus képességek színe, míg a rózsaszín az örömöt, a szeretetet, és a boldogságot jelképezi.**
Nem katolikusoknak is érdemes a gyertyagyújtás közben elgondolkozni kicsit ezeken a fogalomkörökön.
Tehát ez az elmúlt vasárnap a hitről szólt. Van hited? Mit hiszünk, gondolunk a Karácsonyról?
A következő témája a remény. Vannak álmaid? Hiszel, reménykedsz a megvalósulásukban? Teszel érte? Milyen karácsonyi ajándékban reménykedsz? :)
Ezüstvasárnap az örömé. Érdemes számbavenni szeretteinket, s végiggondolni, hogy milyen ajándéknak örülnének, hisz ilyenkor még nem késő beszerezni, ha eddig még nem tettük meg. Nem muszáj tárgyiasult dolgokat ajándékozni! Pláne, ha nincsenek meg hozzá az anyagi kereteid. Lehet az akár egy szép gondolat is, egy jó vers, egy kellemes beszélgetés, vagy akár csak egy kedves mosoly egy idegenre. A legnagyobb ajándék amit a másiknak adhatsz, az a tiszta figyelmed. Ajándékozd meg a szeretteidet közös élménnyel! S most sem kell a legdrágábbakra gondolni! Főzz egy jó vacsorát, engedj egy forró fürdőt a párodnak, stb.
Készíts hosszantartó, akár egész éves ajándékot, mondjuk egy tizenkét darabos kuponfüzetet, melyből havonta egy váltható be! Hogy mit tartalmazzon, azt rád bízom!
Ötletnek, amik szinte semmibe nem kerülnek:
- január: közös szánkózás, hócsata;
- február: forró fürdő és masszázs / forrócsokizás;
- március: közös sütisütés;
- április: közös tojásfestés, tojáskeresés;
- május: kirándulás, virágkoszorú készítés;
- június: kerti sütögetés, szalonnasütés;
- július: közös pancsolás, akár a kerti slag alatt;
- augusztus: csillaghullás lesés;
- szeptember: piknik;
- október: gombászás;
- november: olvassatok fel egymásnak verseket, vagy vicceket, vagy társasozzatok végig egy estét;
- december: közös képeslap-, ajándékgyártás.
Aranyvasárnap jobb esetben már a szeretet jegyében telik, s nem az utolsó percre hagyott ajándékok után szaladgálva. Érdemes végiggondolni, hogy hogyan van jelen az életünkben a szeretet, s belesütni egy finom sütibe, amivel aztán majd jól belakik a család a fa alatt, amikor már a szentestei lakoma után, az ajándékok átnyújtását követően, fellélegezve, jóleső érzéssel, megérdemelten nyúlunk ki. :) Alig várom azt a felszakadó sóhajt! :)))

Forrás:
*Wikipédia Advent
**Nők Lapja Café Advent

Kép forrása:
http://www.cityfood.com/media/resampled/articleElement/137/resampled_victorian%20noel.jpg

Mókasapka - sapkamóka

2010. november 25., csütörtök megjegyzés (2)

Avagy hogyan vidítsuk fel beteg gyermekünket? - Képekben...

ReKreáció - Cicasapka

Vesszőparipáim

2010. november 23., kedd megjegyzés (2)

Az említett Márton napra ezt a vesszőparipát készítettem unokaöcsinek. Nem egészen ilyen volt a terv, no de így sikeredett. Javarészt újrahasznosított. Ami viszont nagyon pozitív, hogy unokaöcsi nagy örömmel fogadta. Az ő névnapja nagycsaládi esemény szokott lenni, hegyekbe történő elvonulással, libasütéssel, közös mókázással. Gyönyörű helyen voltunk. /De majd erről holnap! :)/ A népszámlálás is így nézett ki, hogy vagyunk 14-en és két lovacska. Ugyanis kettőt készítettem, hogy - eddigi tapasztalat alapján - ne legyen veszekedés. Meg amúgy is akartam az én kis hercegnőmnek is egy pacit. Csak neki lányos kivitelben. Sajnos annyira kapkodtam, hogy az első verzióban elkövetett szemfelvarrás kb. 10 percig bírta. Ezért nem szabad elsietni a dolgokat. Úgyis meg kell előbb-utóbb rendesen csinálni! Hát a második verzió látható a sarokban. Csillagszemű lett.

ReKreáció - VesszőparipaReKreáció - Vesszőparipa
Nagy siker lett mindkettő, amitől hízik a májam. :D Olyannyira megbecsülték, hogy Marcika külön fektette le, párnára, s még be is takargatta. Első viszont nem az volt, hogy rápattant, hanem - meglepő mód - bábelőadásba fogta be a jószágot.
Végre tudom mi a becsületes neve - az általam jobbhíján csak botlónak becézett játéknak. Sógorom ránézve az első pillanatban megfejtette, amin én lassan egy éve gondolkodom. Hát igen, hajlamos vagyok túlbonyolítani a dolgokat. :)

Újabb ajándékok

2010. november 17., szerda megjegyzés (0)

Itt még nem ért véget az ajándékok sora. A tél közeledtével családunkban igencsak megszaporodnak az ünnepek, szinte egymást érik.
Bár megintcsak jelentős (hónapos) fáziseltolódással mutatom a képeket. :) A minőségére nem kell figyelni. Kutyafuttában lett fotózva, mint általában.
Horgolt sapka - hajpántUnokahugi névnapjára készült ez a kis téliesített kalap, nagy, meleg fülekkel, pomponokkal, saját ötlet alapján. Leírás nélkül, szimultán, mint ahogy gyakran szoktam mostanság horgolni. Csak úgy, örömből... 2 in 1. Meleg időben csak lekapja az ember a füleit, s máris nyári kalapként funkcionálhat. :)
Valamint egy hajpánt a szokásos horgolt csipkevirággal, s pillangóval. Utóbbi szintén saját kísérletezés eredménye.
A kalapos fotón, mint beugró manöken a kislányom, a hajpántoson viszont már a nem túl elégedett megajándékozott látható. :)
/A múltkor puha kutyust kapott, amin összevesztek a lányok. Úgy tűnik nem sikerült überelni ezzel a mostani ajándékkal... :D/

Kihagyhatatlan

2010. november 15., hétfő megjegyzés (0)

Kihagyhatatlan játék retromummy-nál! Ugyan sok a jelentkező, de legalább nemzetközi, s nem utolsósorban gyönyörűek ezek az anyagok! Igazán kislányruhának valók. Olyan jó volna megnyerni! :)

sweet broderie giveaway

Szent Márton nap

2010. november 12., péntek megjegyzés (0)

Szent Márton dunántúli oltárképTegnap ismét jeles nap volt. November tizenegyedike, Szent Márton ünnepe. Ugyan mi nem vagyunk katolikusok, az egyetlen oka, amiért a Szent Márton napról megemlékezünk, az az, hogy van egy Marci nevű unokaöcsém. Bár mi rendhagyó módon csak jövőhét hétvégén üljük, nagycsaládilag. Azért nagyon boldog névnapot kívánok Marcika!
Igaz, nem ma van, de azért szeretnék itt a blogban is megemlékezni róla, s leírni e napnak és szokásainak eredetét.
Szent Márton a mai Szombathely területén született, 316-317-ben, egy római katonatiszt fiaként. Mivel apját áthelyezték, ezért Itáliában nevelkedett. Majd ő maga is katona lett, s Galliába vezényelték. Itt esett meg egy hideg téli estén az a legendás eset, hogy meglátott egy didergő koldust, megsajnálta, meg akarta vele osztani a köpenyét, ezért kettévágta azt, és a felét átnyújtotta a nélkülözőnek. Aznap éjjel Jézus a koldus képében jelent meg álmában. Ennek hatására otthagyta a hadsereget, megkeresztelkedett, s hittérítőként tevékenykedve segítette az embereket. Már életében legendássá tette jósága. Ezért akarta a nép 371-372-ben Tours püspökévé avatni. A monda szerint nem érezte méltónak magát erre a megtisztelő címre, így szerénységében elbújt egy libaólban. A libák gágogása viszont elárulta. Mivel a bújócskában megbukott, püspökké, később pedig szentté avatták. 397-ben Candes-ben halt meg. A hagyomány szerint november 11-én temették el Tours-ban. Sírhelye zarándokhely lett. A jószágok patrónusaként is számon tartják.
Középkorban annyira népszerű lehetett, mint most Szent Miklós. Kultusza nálunk már a honfoglalás előtt is virágzott. Szent István is nagyra becsülése jeleként festette zászlaira a hadvezér Márton képét. Pannonhalmán – korábban feltételezett szülőhelyén – épült bencés apátság a tiszteletére.
Nem csak katolikus ünnep. November tizenegyedike a téli negyedév kezdőnapja, gazdasági évzáró nap. Eddig szóltak a munkaszerződések, ekkor adták ki a járandóságokat, azaz a „Mártongarast” és a betakarításokból, állatvágásokból a természetbeni juttatásokat, hogy mindenki megtölthesse kamráját a tél előtt. Az éves bíróválasztás napja. Ekkor kóstolják meg az újbort, ekkorra forr ki, s „Márton a bírálója”, hogy jó, vagy rossz volt-e az évi termés, évjárat. A mesterek ”likprádlinak” is nevezett libapecsenyével vendégelték meg legényeiket. Ugyanis régi szokás ezen a napon tömött libát vágni. Mondás, hogy: "Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik." A libavacsora még az ókorból ered. A Római Birodalomban ezen a napon általában Mars hadisten állatát, libát ettek annak az emlékére, hogy ludak mentették meg hangjukkal a római Capitoliumot a gallok támadásától. Holott a liba sokhelyütt szent állat, azért ez még senkit nem tartott vissza attól, hogy megegye. :)
A liba csontjából a téli időt jósolták meg. Havas tél jött, ha a liba mellcsontja fehér és hosszú volt, ha rövid és barna, akkor sáros. Az aznapi idő is előremutató volt: "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél lesz, ha barnán kemény tél várható." Tegnap se köd, se hó… :)
Emlékezetes ünnep még, mert ez az utolsó neves lakoma az adventi 40 napos böjtöt megelőzően. Azért a protestánsok is emelgetik ezen a napon a poharaikat, de ők inkább Luther Mártonra emlékezve. :)
Nem csak nálunk ünnep, hanem a németeknél a vicces nevű, de nemes célú, un. Martinsumzug fáklyás felvonulás napja, amikor a fáklyák fénye jelképezi, s emlékezteti az embereket a jócselekedetek szívmelengető érzésére.
Ezen naphoz kötődő szólás arra, ha egy asszony csalja a férjét, azt úgy mondták, hogy: "Lúdnyom nem láccik meg a jégen..."

Felhasznált források:
http://martonnap.hu/
http://www.szoboszlokepeskonyve.hu
http://www.hirextra.hu/2010/11/11/a-marton-nap-eredete/

Kép forrása:
http://martonnap.hu/

Próbára teszem magam

2010. november 6., szombat megjegyzés (0)

Végre fotóztam. :) Mutatóba hoztam pár „alkotásom”. Egy része azoknak, amiket mostanság készítgettem. Apróságok, de nekem nagyon kedvemre való ezek készítése.Viktoriánus csipkevirágHorgolt sárga rózsaDrótcsipke fülbevalóValamint úgy döntöttem, hogy kipróbálom a Meskán történő árusítást. Drukkoljatok! Ha esetleg Ti magatok is érdeklődnétek az általam készített tárgyak iránt, úgy katt ide! Vagy az aktuális kirakatom megtalálható az oldalsávban is. Folyamatosan fogom bővíteni!
Drótcsipke fülbevaló
A dróttal történő horgolást is ki kellett próbálnom! Inkább csak láncszemek horgolása mutat jól, látványosan. A pálcák horgolása kicsit problemás. Legalábbis elsőre nem tűnt szépen kivitelezhetőnek. De majd gyakorolom még, meg utánanézek! :) Tetszik. Egyszerű gyöngyfűző dróttal készítettem, fém horgolótűvel. S kicsit utánanézve a neten olyan csuda dolgokat találtam, amiket ezzel a technikával lehet csinálni. Azt hiszem új szerelem van születőben. :) Nagyon szeretem az olyan dolgokat, amikhez nem kell sok különleges szerszám, nehezen beszerezhető alkatrész, hozzávaló, egyéb, vagy áram… Ezért élvezem ennyire a horgolást. Mert tényleg megadja az alkotás szabadságát. Ott csinálhatom, ahol csak akarom, s ez nagyon jó. Szeretek fémmel is dolgozni, hisz valaha ötvösnek készültem. Ha nem lenne fémallergiám talán még jobban élvezném! :) Bár inkább csak a rézzel vannak gondjaim. Hajtogatni is jó, bár úgy több forgács, apró fémszemcse keletkezik, ami a bőrömmel kontaktot alkothat… Valamint izgibb csak horgolni, mert akkor nem kell egy csomó fogó, csak egy horgolótű, drót, gyöngy, s kész. De még a gyöngy is lehet csak másodlagos, akár… :)
Lám a művészek milyen furcsaságokat is horgolnak, vagy kötnek olykor. Nagyon klasszak. Izgalmas, mozgalmas. Sosem gondoltam bele, hogy milyen egyszerűen készítik valójában ezeket. Horgolva, vagy kötve. Fantasztikus! Persze munkás darabok, de akkor is csak kötő- vagy horgolótű kellett hozzájuk, meg jó sok drót. Pofonegyszerű, s épp ezért csodálatos!

Karen Searle
drótcsodájaHorgolt drótszobor 1
Joan Dulla fantasztikus szobra
Horgolt drótszobor 2
Érdemes a galériáikat végigpörgetni. :)

Jó hír

2010. november 2., kedd megjegyzés (5)

Rekreáció - VarrásSzerethet engem a jóisten, mert szerencsés kimenetelű volt az a pechsorozat, amiről a múltkor írtam. Se a lábujjaim nem törtek végül el, bár egy napig azért nem mozogtak, s fájt is. Valamint a varrógépem sem lett totálkáros. Igaz a burkolat sérült, a gépet nem tudom visszatenni az alsó, műanyag burkolatba, mert a kis műanyag kiszögellések, amin az egyik oldalt a gép állt, rendre letörtek. Egy fém sarokpöcök meg nem, ami meg épp akadálya annak, hogy vízszintbe helyezve beletegyem. De azért ez is javítható. Kis fém pöcköket fogok csavarozni a helyükre, s aztán arra a gépet, hogy megálljon benne. Az orsózónál szintén a műanyag burkolat repedt meg, de ragasztható, s a mechanika nem sérült. Szépen varr, működik, úgy, mint eddig. Egyedül a lámpa, ami az ütés javát kapta, nem müxik. Törés nem látszik, izzó ép, lehet, hogy csak kontakt hiba. De ez legyen a legnagyobb baja! Majd, ha telik rá, akkor megy szervízbe. De amíg más baja nincs, addig még nem sietős. Nagy mák, hogy ez egy régi gép, - egy két részét kivéve - tömör öntöttvas. Ahol műanyag, ott is félujjnyi vastag a burkolat. Szóval nem sajnálták bele az anyagot. :) Ha egy új, könnyű, csupa-műanyag gépem lenne, akkor már hantolhatnám a ripityára tört darabjait. Szóval jó az öreg a háznál! :D Régi is, mostmár csúnya is, de az enyém, s szeretem. :)

Kép forrása: http://www.redbubble.com/people/utherpen/art/3246656-5-vintage-sewing-machine

Mindenszentek, Halottak napja

2010. november 1., hétfő megjegyzés (2)

Amikor én még a művészeti suliba jártam, ott szó szerint életben tartották a magyar hagyományokat. Nemcsak beszéltek róla, s oktattak néprajzot, hanem az oktatási napokra eső ünnepeket rendre megtartották, hagyományos tevékenységeket végezve. Persze az ezeken való részvétel önkéntes volt, így csak a lelkes érdeklődőket, vagy a korgó hasúakat vonzotta. Mert ilyenkor bizony – aki bírt, s akart – hajnalban kelt, hogy megdagassza a teknőben kenyeret, majd ezt kisütötték a suli udvarán lévő búbos kemencében. Készült olykor lepény is. Vagy gombócot főztek, hagyományos ételeket, ólmot öntöttek a lányok, stb. Ez egy viszonylag kicsi iskola volt, kézműves szakmánként 10-15 tanulóval, egybeépítve a kollégiumával, s a kézműves műhelyeivel, körülötte egy kis botanikus kert sok-sok bambusszal, fenyőkülönlegességekkel, üvegházzal. Szép környezetben volt. Öröm volt oda járni.
Ezeket a hagyományokat szeretném én is – valamilyen módon – megőrizni, s legalább ismeret formájában továbbadni a gyermeke(i)mnek. Ha már kicsit nagyobb lesz, akkor aktívan is részt tud venni benne, már ami szokást – felszereltség híján - egyáltalán megtartunk. Persze kis változtatással is meg lehet emlékezni ezekről, nincs kőbe vésve…
Nem szeretem, hogy a mai világban a globalizáció hatására felpuhultak ezeknek az ünnepeknek a keretei, s főképp kapitalista megfontolásokból begyűrűznek az amerikai hagyományok, ünnepek, s így feledésbe merülnek a magyarok. Nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani, s továbbadni, de ne legyünk naivak! Szeretném, ha tudnátok, hogy ez pusztán marketing megfontolásból, s multinacionális cégek irányításával történik, hogy még több árut nyomjanak le a torkunkon.
Persze én is elgondolkoztam a tökfaragáson, mint jópofa, kreatív tevékenységen. Bár sokan ennek eredetével, jelentésével sincsenek tisztában. Ha valakit még behatóbban foglalkoztat, akkor keressen rá a töklámpásra, azaz angolul: jack-o’-lantern-re.
Tartsatok bigottnak, vagy konzervatívnak, bár inkább csak régimódi vagyok, de párommal beszélgetve róla, belátom, hogy nem akarom ezt, mint hagyományt átnyújtani a gyereknek. S nálunk még mindig a Jézuska hozza a karácsonyi ajándékokat, holott nem vagyunk vallásosak. (A hit meg egy más tészta… Ennek ellenére hitem, istenem nekem is van, csak nem intézményesítem.)
Nem mintha nagy magyar lennék. Inkább liberálisnak vallom magam. /Mégha ódivatú kiadásban is. :)/ Csak épp érdekel a néprajz, s itt élek, ide születtem… Ezért szeretnék ezzel is foglalkozni kicsit, itt a blogon is. Hátha így tovább tarthatom életben, feléleszthetem kicsit ezeket a szokásokat.
Igaz nem vagyok vallásos, mert ünnepeink java része keresztény gyökerekből táplálkozik, amik meg a korábbi korok, vallások ünnepeit öltöztették új köntösbe… De ezek az ünnepeink már akkor is közel 1000 évesek, s így hagyománnyal bírnak.
Nos, akkor kerüljenek terítékre az aktuális ünnepeink, amikről – őszintén bevallom – nekem is apró képzavar él a fejemben. Ezért is foglalkoztat, gyűjtöttem össze magam is, hogy tanuljak belőle…

ReKreáció - Halottak napja
A Mindenszentek és a Halottak napja már egybeolvadt a közfelfogásban, pedig ez két különálló ünnep. Ezekhez az ünnepekhez kötődő szokásokat nem csak a hithű keresztények gyakorolják, már felekezeten kívüli ünnepkörré vált.

Október 31. – Halloween / Reformáció emléknapja

Október 31-e a protestánsoknál a reformáció ünnepe, emléknapja. Luther Márton Ágoston rendi szerzetes ekkor, szándékosan mindenszentek előtti este szögezte ki a wittenbergi templom kapujára 95 tételből álló tézisét a katolikus egyház megreformálásáról, abban a reményben, hogy másnap a misére igyekezvén sokan elolvassák üzenetét. Ez be is jött, s útjára indult a reformáció.
Az angolszászoknál a mindenszentek napját megelőző este, azaz október 31-e a halloween (All Hallow's Eve - „minden szent estéje”). Ugyanis a kelták újévüket (Samhain) ősszel, november 1-jén ünnepelték. Hitük szerint az elmúlt évben meghaltak lelkei ezen az éjszakán vándorolnak át a holtak birodalmába. A bűnösök lelke haláluk után „állatok” testében léteztek eddig a napig. Áldozatok bemutatásával igyekeztek kiengesztelni az isteneket, s könyörögni az elhunytak üdvösségéért. A kereszténység terjedésével, a 8. században III. Gergely pápa helyezte át a korábban május 13-án ünnepelt „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapját október 31-ére. IV. Gergely pápa november 1-jére helyezte át és egyetemes ünneppé tette. Írországban a kelta hagyományokra épülve ez az éjszaka All Hallow's Eve, „Mindenszentek éjszakája” nevet kapta, azaz a mindszentek előestéje. November első napja pedig maga az ünnepnap, All Saints' Day (All Hallow's Day, „Szentek napja”). De ez már sok helyütt összemosódott.

November 1. - Mindenszentek

Mindenszentek napja, ünnepe, röviden mindszent, keresztény ünnep, amelyet a katolikus egyházban, s a keresztény országokban november 1-jén, más egyházak (pl. ortodox) más napokra teszik. Mindenszentek a Halottak napjának vigíliája, azaz ünnepi előestéje, s 2000 óta újfent munkaszüneti nap Magyarországon. A római katolikus hitrendszerben sok olyan szent, vértanú, megdicsőült lélek van, akikről a naptár nem emlékezik meg, őket ünneplik ekkor. Misét tartanak, s könyörögnek az elhunytak lelki üdvéért, sok helyütt akár 1-2 órán át is harangoznak.
A mindszentek a reformátusoknál, evangélikusoknál is elterjedt, de nem hivatalos ünnep.
Magyarországon sok oltárkép ábrázolja a mindenszenteket, valamint sok templomot szenteltek nekik. Több településnek adták a Mindszent nevet. Mindszenty József hercegprímás is az irántuk való tiszteletből vette fel e nevet.

November 2. – Halottak napja

A halottak napja, a halottakról való megemlékezés szokása sok vallásban, korban jelen van. A halottakról való gondoskodás igénye már az ősidőkben is fellelhető. A keresztények, katolikusok november 2-án tartják, Mindenszentek napját követően. Más egyházak máskor, pl. az ortodoxok több halottak napját is tartanak. Az ünnepekhez kötődő szokások széles körben élnek, a nem katolikusok, protestánsok, evangélikusok, anglikánok, egyéb vallási felekezetűek között is. Eredete az ókori Róma Feralia nevű ünnepére vezethető vissza. A katolikusok először 998-ban tartották meg., azzal a céllal, hogyha előző nap, Mindenszentek ünnepén az egyház megemlékezik a mennyország szentjeiről, másnap az összes megholtról is emlékezzünk meg. Egyes felfogás szerint ennek köze lehetett a közeledő ezredfordulós világvége várakozásokhoz, s igyekeztek a halottakkal "jóban lenni”. Ekkor kezdtek gyertyát gyújtani a sírokon, hogy a "szegény, fázós lelkek annak fényénél melengethessék magukat", s - talán a kelta hagyományok folytatásaként - könyörögtek a még nem üdvözültek lelki üdvéért. A november 2-i Halottak napja bevezetése Sz. Odiló clunyi apáttól (962-1048) ered. Ő vezette be a Cluny anyaegyház alá tartozó minden bencés házban. A 11. században a clunyi bencések hatására széles körben elterjedt, s végül a 14. században Róma is elfogadta, s hivatalos ünnepé nyilvánította.
A halottak napján a katolikus egyház ünnepélyesen megemlékezik a tisztítótűzben szenvedő, bűnös lelkekről. Üdvözülésüket meggyorsíthatja az élők könyörgése. Gyakran mondott imádság a Halottak olvasója, amely Jézus öt sebének emlékére öt tizedből áll.

Szokások és hagyományok

Mindenszentekkor és halottak napján ma is élő szokás, hogy az emberek meglátogatják hozzátartozóik sírját, rendbe teszik, virágokkal díszítik fel, gyertyákat, mécseseket gyújtanak, s helyeznek el rajta. Magyarországon a 19. század elejétől, német hatásra terjedt el – nem csak katolikus körben - a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése.
A magyar népi kalendáriumban Mindenszentek a cselédfogadás, bíróválasztás, tanácsújítás napja volt és általános dologtiltó nap. Ezen a napon, de egyes helyeken egész héten („halottak hetében”) tiltott tevékenységek voltak a földmunkák, a répa és krumpli elvermelése, a varrás, mosás, takarítás, meszelés, az élelmiszernek, pl. a káposztának télire való eltétele, stb. Márton napjának, sőt az egész télnek rámutatónapja, amikor az aznapi időjárás alapján megjövendölték a telet: ha Mindenszentek napja nedves, lágy telet várhatunk, ha pedig száraz, úgy kemény tél következik.
Mindenszentek napján, Báthori András bíboros halálának évfordulóján engesztelő körmenetet tartanak, arra a helyre, ahol Ördög Balázs és Nagy Kristály András 1599. november 3-án megölte.
A régi magyar népnyelvben halottak napja a lölkök napja, lelkeknek emlékezete nevet viselte. Régen a templom körül volt a temető, s akkori szokás szerint a temetésen, a templomajtóban, az elhunyt kívánsága szerint, vagy csak szokásból alamizsnát (kenyeret, kalácsot, bort, gyertyát) osztottak a szegényeknek, koldusoknak, félkegyelműeknek, az elhunytért való imádság fejében. Ez a szokás aztán megjelenik Halottak napja kapcsán is, Székelyföldön „Isten lepényét”, „halottak lepényét”, vagy Szegeden „Mindenszentök kalácsát”, vagy „kúdúskalácsot” osztottak a rászorulóknak, a tisztítótűzben égők lelki üdvéért való könyörgésre biztatva őket. Mikor 1800-as években a temetők kikerülnek a települések szélére, akkor az ételosztás is átkerül a temető bejáratához. Van ahol a szegények nevében szerveznek gyűjtést, miközben a lélekváltság harangját kongatják.

Hiedelmek, babonák

A Mindenszentek napján levágott cserfaágból időjárást jósoltak: ha az ág belül nedves volt, akkor lucskos, enyhébb télre, ha száraz volt, kemény hidegekre következtettek. Az a hiedelem járta, hogyha Mindenszentek napján hó esik, nem olvad el márciusig.
Bár a Mindenszentek napja pár száz évvel korábbi ünnep, mégis mint a Halottak napjának előestéje ment át a gyakorlatba. A régi, népi felfogás szerint a nap alkonyattól a következő nap alkonyatáig tart. Így Mindenszentek napjának estéjét a halottak estéjének is mondják. Ilyenkor országszerte 1, esetleg 2 óra hosszáig szólnak a harangok a halottak emlékezetére. Tápé népének hite szerint addig megpihenhetnek nem szenvednek tovább a lelkek a tisztítótűzben.
Hercegszántó hagyománya szerint a halottak sírjukból fölkelnek és a templomba mennek, amikor halottak estéjén az ő üdvösségükért harangoznak.
A székelyföldön egész kemencére való cipót sütnek, Isten lepényét és kiosztják a templom előtt álldogáló szegények között, akik ennek fejében a család elhunytaiért imádkoznak. Hitük szerint a halott hozzátartozó ilyenkor elmegy a kapujuk elé, és ha a szegényeknek nem adnak alamizsnát, akkor sírva távozik. Van ahol annyi cipót sütnek, ahány halottja van a családnak.
Ezen a napon néphit szerint hazalátogatnak a halottak, ezért sokhelyütt szokás volt, hogy kivilágították nekik a házat, hogy hazataláljanak, valamint éjszakára megterítettek az elhunyt hozzátartozóknak, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. Az ételt azután koldusok, szegények közt osztották szét. Van ahol – szláv területeken - ezeket az ételeket a hozzátartozójuk sírjára teszik le.
A falusi nép régebben még vígságos torral is megemlékezett az elhunytakról.
Vadamos falucskában úgy hiszik, hogy mindenszentek éjszakáján az egész élő és elhalt rokonság összejön. Vacsora után az asztalt ezért nem szedik le, sőt meg is terítenek nekik. Zalaszentbalázson is otthagyják éjszakára a halottak számára a Mindenszentek rétesét meg a bort.
A gyertyagyújtás szokásának is vannak mágikus aspektusai, arra szolgál, hogy a sírjukból e napon kiszabadult lelkeket a gyertyaláng visszavezesse a helyükre, és ne kísértsenek.
Jellemző hiedelem, hogy aki halottak napján földmunkát végez, azon hóttetöm (atheroma, zsírdaganat) támad. Ebben nyilvánul meg a halottak, hazajáró lelkek haragjától való szorongás.
Budaörsi német eredetű babona szerint: aki a sírról virágot szakít, azt a halott elviszi.
Tápé babonája, hogy a halott sírjára helyezett égő gyertyát már nem szabad máséra áttenni, mert akkor annak a halottnak bűne, akinek sírjáról elvették a gyertyát, a másik lelkére száll át.
Göcsejben a Halottak hetében mosni sem volt szabad, vagy párolni, mert akkor a család halottja ezen a héten vízbe kerül vagy a ruha vizesedik meg rajta.
Ugyanezen elv nyilvánul meg abban a hiedelemben, hogy az ezen napon eltett, besózott káposzta meglágyul.
Tompán a legközelebbi hozzátartozók sírjáról összeszedik az elhervadt virágokat. Otthon kifőzik, és a vetőgabonát meglocsolják vele, mert ez megvédi az üszögtől.
Mikefa faluban halottak napja ünnepen diófalevelet szednek, és elteszik, hogy „a családtagok el ne tetvesedjenek”.

Remélem akad, aki végigolvassa és a kedvetekre való volt ez a kis gyűjtemény! :)

Ezeket az információkat a netről gyűjtöttem össze. Forrásul a következőket használtam:

WIKIPEDIA

Magyar Katolikus Lexikon
http://www.evangelikus.hu
http://www.szoboszlokepeskonyve.hu

Kép forrása: http://s296.photobucket.com/albums/mm174/KimiSunshine_photos/Vintage%20Illustrations/?action=view&current=1cheruborn004.jpg&mediafilter=images

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...